En liten plats

 
 
 
En liten plats av Jamaica Kincaid
 

Kincaid beskriver hur hon stjäl böckerna hon har läst från biblioteket på Antigua eftersom hon inte kan föreställa sig att de ska skiljas åt efter läsningen – jag känner igen mig så väl liksom jag gissar att alla andra bokälskande samlare med överfulla bokhyllor gör. Jag har svårt för att låna ut ett älskat verk efter läsning eftersom jag oftast inte är redo att skiljas åt. Bokryggen i hyllan påminner om en viktig läsupplevelse. När jag nu ställer in En liten plats i bokhyllan är det just så.

En liten plats är en uppgörelse, fylld av vrede, med kolonialmakterna. Antigua en liten liten nation i Karibien präglad av sin historia av kolonialisering, slavhandel, fattigdom, ojämlikhet och idag ett resmål för den vite turisten från Nordamerika eller Europa. Hur smärtfritt kom vi inte undan våra brott mot mänskligheten tänker jag gång efter en annan medan jag läser Kincaids ord. Hon ursäktar ingen, och försöker inte finna något försonande i historien. Förtrycket, övergreppen, maktfullkomligheten allt belyser hon och hur kan jag som läsare göra annat än att stumt hålla med. En liten plats är inte bara en uppgörelse i det förflutna, det är en svidande kritik av nuet. Om turister som exploaterar dagens Antigua, som tar för sig av det bästa ön har att erbjuda utan att förstå att de osynliga gränserna håller ”infödingarna” på avstånd.

Alla i min generation minns vad den första svarta servitören på den fina klubben hette och när han fick jobbet, alla vet vem det var som först blev medlem i golfklubben och när. En liten plats är en berättlese om utanförskap bland de som är i innanförskapet. Om att inte få ta plats i sin egen omgivning. Och om att trängas undan av kapitalismen än en gång. Kommer infödda få vistas på någon av de bästa stränderna i framtiden frågar sig Kincaid.

För mig, vit högutbildad priviligierad kvinna i ett av världens rikaste och mest välmående länder är det en värdefull uppläxning med ett mervärde långt utöver den litterärara behållningen. Att jag omöjligt kan värja mig är absolut en  viktig behållning!

 

 

Boken finns att köpa på adlibris och bokus 

 

Allmänt | |
Upp