Här är jag

 
 
 
 
 
 
Här är jag av Jonathan Safran Foer
 
Slår Foer knut på sig själv, eller är det jag som inte förstår?
 
När jag läste Everything is illuminated av Foer för femton år sedan var det en läsupplevelse som kom att prägla mig och min läsning i flera år. Jag kände mig lika upplyst som titeln gör gällande. Tyvärr måste samma författare i alla sin efterkommande verk jämföras och förväntas leva upp till den där spciella och omvälvande läsupplevelsen som hen en gång bjöd på. 
 
I Här är jag möter vi familjen Bloch i plötslig och snabb upplösning samtidigt som Israel skakar och rasar samman. Det finns många fina dialoger, ömsint skildrade karaktärer och relationer. Men det är ack så långt, och ibland omåttligt komplicerat och ibland går allt motsägelsefullt nog så fort att jag inte hinner med. 
 
Boken finns här och här 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Hilma

 
 
 
 
 
 
Hilma - en roman om gåtan Hilma av Klint av Anna Laestadius Larsson
 
Hilma är den tredje boken jag läser av Anna Laestadius Larsson och jag tycker mycket om hennes sätt att skriva, om hennes språk. Det är inte svårt att komma in i Larssons böcker, det är med en lätthet som en kan börja läsa och komma in i Larssons romaner. Dessutom tycker jag mycket om att Larsson alltid tydligt skriver med ett feministiskt perspektiv.
 
Vad vet vi egentligen om Hilma av Klint? Jag vet inte om Larssons bok ger svaret på gåtan. Jag tror att det vi vet om Hilma är att vi nästan inget vet... men det är också någonting jag tror mig veta efter att ha läst Larssons bok. Hilma af klint såg till att förstöra mycket av det personliga material som fanns om henne såsom brev, anteckningar och lämnade egentligen bara sina verk efter sig. Vad kan vara mer personligt än en konstnärs verk kan en ju invända men Hilma såg de som en del av någonting mycket större. Verken var inte hennes, de var en gåva till världen. Hilma var en mycket spirituell människa. Kanske skulle vi beskriva henne som religiös, till viss del nyandling, en människa med mediala förmågor, tokig... Jag vet inte, men att jag själv saknar detta sökande drag påminns jag ofta om när jag läser. Ibland blev jag lite matt av det spirituella och jag tänkte mer än en gång medan jag läste att det här är galenskap;)
 
Hilmas konstnärsskap var oerhört viktigt för henne och hon kämpade för att få ägna sig åt målandet. Det var dock först i mogen ålder som hennes måleri och hennes spirituella liv förenades och den moderna konst, tempelmålningarna, som vi idag förknippar med Hilma av Klint skapades. 
 
Hilma är också en bok om kvinnors ställning i samhället, i familjen och i konstnärsvärlden. Kvinnor fick vara med på nåder, i allt utom familjen i vilken kvinnan förväntades ta plats. För den kvinna som var ointresserad av att bli  maka och mor var samhället inte alltid så välkomnande. Hilma lyckades undvika det äkta ståndet men vi ändå ett familjeansvar för modern fram till hennes död.
 
 
Boken finns här och här
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Björnstad

 
 
 
 
Björnstad av Fredrik Backman
 
Det var när jag såg filmversionen av boken En man som heter Ove som jag började inse att min föreställning om att Fredrik Backman skriver skrönor i buskisanda är mer än felaktig. Och det var när jag läste Björnstad som jag insåg att en roman som kretsar kring en idrottsklubb, ett ishockeylag och ett vintrigt landskap kan vara så mycket mer än en sportroman. Trots att "Hockey inte är så viktigt i Bjönstad, det är bara allt!"
 
Backman skriver om ett samhälle djupt inne i skogen, en bygd som förlorat arbetstillfällen, förlorat framtidstron men som älskar och hoppas på sitt hockelyg. Det är i hockeyklubben och framförallt i juniorlaget som bygdens hjältar och framtidshopp finns. Backman skriver om att vara ung, om att vara gammal, om att passa in och om vad utanförskap gör med en människa, gör med människor. I Backmans Björnstad finns en uppsjö av karaktärer, alla fint tecknade av Backman. Flertalet får vara huvudpersoner i sina berättelser även om endel får större plats än andra. Tillsammns är de Björnstad. Ganska tidigt i boken signalerar Backman om någonting olycksbådande, att någonting kommer att hända som kommer att vända upp och ner på människors liv, samhället och hockeyklubben. 
 
Jag gillade Björnstad mycket och det känns som en klockren "läsa och diskutera med ungdomar bok"!
 
Boken finns här och här
Allmänt | | En kommentar |
Upp